Az utazók tízparancsolata

A tapasztalt világjárók egész biztosan tudják, hogy a megfelelő előkészületek, könnyű csomag és vidám hangulat nélkülözhetetlen kellékei a kellemes utazásnak. Viszont aki még csak kezdő, annak jól fog jönni egy-két hasznos tipp az öreg rókáktól. Szerencsére a Travelist szerkesztői sok helyen jártak már, így úgy gondoltuk, megosztjuk Veled a tíz legfontosabb szabályt, melyet magunk is alkalmazunk utazásaink során. Fontos azonban hogy tudd, hogy a sikeres utazás elsősorban a hozzáállásodtól függ – csak pozitívan!

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel! >>

 

1. Engedd, hogy az úticélt kíváncsiságod határozza meg

A legizgalmasabb utazási lehetőségek azoknak adatnak meg, akik rugalmasak és nyitottak az újdonságokra. Mostanra egész biztosan tudod, hogy a repjegyek árai általában a kevésbé népszerű időpontokban a legkedvezőbbek: korán reggel, a hét közepén vagy késő éjjel. Így tehát ha nincs szigorú keretekbe szabva az utazás időpontja, akkor miért ne lennénk rugalmasabbak az úticél kiválasztásánál? A világon számtalan érdekesség vár Rád, az ötletek tára szinte végtelen. Épp ezért is érdemes néha megengedni, hogy a puszta kíváncsiság jelölje ki az utazás célpontját. Szabd meg az utazásra szánt költségek keretét és kutass annak megfelelően. A világ csak Rád vár!

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel! >>

 

2. Ha Rómában vagy, tégy úgy, ahogy a rómaiak…

Akárhová is sodort a kíváncsiságod, próbálj meg a helyiekhez alkalmazkodni. Az utazás több annál, mint a kötelező látnivalók megtekintése. Persze, Párizsban illik megnézni az Eiffel-tornyot, de semmi nem adja vissza a francia főváros hangulatát úgy, mint egy hangulatos esti séta a városban – céltalanul. Add át magad a helynek teljesen. Ismerd meg a helyi kultúrát, fedezd fel a rejtett kávézókat, kóstold meg a regionális ínyencségeket! Csak így ízlelheted meg igazán az adott ország mindennapjait.

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel! >>

 

3. …de azért turistáskodj is egy kicsit.

Fontos, hogy a saját utadat járd, de ne feledkezz el a legfontosabb látnivalókról sem. Nem véletlen tettek szert ekkora népszerűségre! Készíts listát a számodra legérdekesebb látványosságokról és fedezd fel őket szép sorjában. Ha van időd, akár fel is készülhetsz és utánaolvashatsz néhány érdekességnek – de sok esetben a helyszínen idegenvezetők is rendelkezésedre állnak. Fondd össze a klasszikus turisztikai látványosságokat a helyi kincsek felfedezésével! Így biztos lehetsz benne, hogy utazásod felejthetetlen lesz.

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel! >>

 

4. Készülj fel megfelelően

Persze, a spontaneitás remek dolog, de tudod mi jöhet még jól? Ha megtanulsz egy-két hasznos szót vagy kifejezést a látogatni kívánt ország nyelvén. Így talán egyszerűbb lesz szóba elegyedni a helyiekkel, akik rögtön pozitívabban állnak majd hozzád. Nem kerül sok erőfeszítésbe, hiszen akár egy okostelefon segítségével is utánanézhetsz egy pár kifejezésnek – még akkor is, ha last minute utazol. Nem tudod, mivel kezdd? Nézz utána az alapvető kifejezéseknek és az ország valutájával kapcsolatos részleteknek. Ha van időd, érdemes megismerkedni a helyi tömegközlekedéssel is. Meglátod, sokkal magabiztosabban vágsz majd neki az utazásnak!

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel! >>

 

5. Figyelj oda arra, mennyit költesz

Szabj meg magadnak egy bizonyos határt, amelyhez tartanod kell magad. Életed utazásához nem kell sok pénz – elég, ha ésszerűen költekezel. Érdeklődd meg a helyiektől, hol érdemes enni-inni, hátha ajánlanak egy-két érdekes éttermet, bárt vagy akár street food helyet. Ez utóbbiakban sokszor finomabb és autentikusabb regionális fogásokat kóstolhatsz, mint az elegáns éttermekben. Nézz utána az ingyenes vagy viszonylag olcsó belépőjeggyel látogatható látnivalóknak és próbáld meg őket gyalog megközelíteni – útközben akár rejtett kincsekre is találhatsz.

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel! >>

 

6. Tartsd észben, hogy nem minden lesz 100%-ban úgy, ahogy eltervezted

Utazás során nem sok mindenben lehetsz annyira biztos, mint abban, hogy valami sajnos nem lesz úgy, ahogy eltervezted. Érdemes fejben tartani, hogy nagyon sok tényező nem Tőled függ – nem kell rástresszelni. Késik a repülőd? Eltévesztetted a vonatot? Elromlott a telefontöltőd? Ne engedd, hogy ezek az apróságok elrontsák az utazást! Próbálj meg jókedvűen hozzáállni a szituációhoz, így könnyebb lesz rá megoldást találni.

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel! >>

 

7. Mindig olvasd el az apróbetűs részt

A repülőjegyek, foglalási visszaigazolás, autókölcsönzési szerződés vagy hitelkártya használati szabályzatának alján található apróbetűs rész elsőre talán szükségtelennek tűnhet, de hidd el, hogy az esetek többségében nagyon fontos információkat tartalmaz – melyek később hasznodra lehetnek. A repülőjárat késése vagy törlése alkalmával a szolgáltató kompenzálhatja az elvesztett repjegyek árát, esetleg felhasználható egyenleggel láthatja el felhasználói fiókodat. Ha elolvasod az apróbetűs bekezdéseket, egyszerűbben kezeled majd az utadon felbukkanó akadályokat. Jól hangzik, ugye?

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel! >>

 

8. Élvezd a jelent

Készíts fotókat az utazásodról, hiszen a fényképeknél nincs jobb szuvenír, de ne ess túlzásokba! Nem kell minden pillanatot dokumentálni, minden vacsorát feldobni az instagramra. Ne kövesd el azt a hibát, hogy az egész utazást képernyőn keresztül nézed, hiszen kimaradsz a jóból! Mi az ún. unplugged utazásban hiszünk – csak a hotelban használjuk a Wi-Fit, a napot internetkapcsolat nélkül töltjük. Élvezd a városnézést, tapasztald meg a helyi életérzést, ízleld meg a regionális ételeket! A fotókat majd este posztolhatod, ha lesz rá erőd.

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel! >>

 

9. Engedd, hogy az utazás magával ragadjon…

Add át magad a helyi életérzésnek. Engedd, hogy az utazás az összes érzékedet bizsergesse. Olyan helyen jársz, mely a zenéről híres? Nézz be egy helyi koncertre! A helyi lakosok egy igazi specialitásra akarnak rábeszélni? Próbáld ki a legjobb helyen! Bangkokban jársz? Járd be a street food standokat és kóstold meg a thai konyha különlegességeit! Csak a helyiekre támaszkodva lehetsz biztos benne, hogy autentikus pad thai-t kóstolsz. Közhelyesen fogalmazva lépj ki a komfórtzónádból és add át egész lényedet az utazásnak! Hidd el, felejthetetlen lesz!

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel! >>

 

10. …és járd be az egész világot!

Arra könnyű kifogást találni, hogy mit miért ne csinálj meg. Épp nincs elég pénzed vagy a naptáradban nincs egy szabad hétvége sem? Ha arra vársz, hogy elég pénzt gyűjts össze, elérd az álomalakodat vagy legyen elég szabadidőd, akkor nagy eséllyel csak időt pazarolsz. A világ tárt karokkal vár és nincs jobb időpont a mostnál. Váltsd valóra álmaidat és utazz! Legyen az egy gyors hétvégi kiruccanás vagy többhetes kirándulás – a lényeg, hogy végre nekiláss!

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel! >>

Comments are closed.