Édesszájú nyaralás – recepttel

A nyár mindig izgalmas időszak, tele utazással és érdekes tapasztalatokkal. Ráadásul, ha szerencsés vagy, nemcsak a saját élményeiddel, de a barátaid, kollégáid élményeivel is gazdagodhatsz – hiszen ahányan vagyunk, annyifelé indultunk ezen a nyáron. Volt aki fényképek és videók formájában mutatta be nyári kalandjait, volt olyan is, aki szuvenírek egész tucatját hozta magával, de a kedvencünk az az ismerős, aki hagyományos finomságokkal lepett meg minket. Szívesen kóstolgatunk, hát még ha édességről van szó… Cikkünkben megismerkedhetsz szerkesztőink nyári habzsi-dőzsijének favoritjaival, melyekhez receptet is csatoltunk. Kellemes csemegézést!

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

La dolce vita!

Nem is kezdhetnénk máshol, mint Olaszországban. Az ország világhírű konyhája nem véletlenül tett szert ekkora népszerűségre; a receptek általában egyszerűek és könnyedén elkészíthetők, a végeredmény pedig – lássuk be – magáért beszél. Olaszországban nyaralva az ember gyorsan hozzászokik a felhőtlen mindennapokhoz, ínycsiklandó fogásokhoz és a nap végét koronázó kiváló borokhoz. Erősen kellett dolgoznunk magunkon, hogy kellő időt töltsük városnézéssel és a környék bejárásával, hogy legalább ennyi mozgást belecsempészhessünk a mindennapokba és ne kelljen plusz kilókkal hazatérnünk a nyaralásról. Hogy sikerült-e, az már más kérdés. Desszertek terén hatalmas a választék: a tiramisutól kezdve a piskótás süteményeken át egészen a panna cotta-ig mindent megtalálhatunk. Nekünk ez utóbbi tetszett meg a legjobban, de nem a klasszikus kiadásban, hanem őszibarackkal. Igazi nyári ínyencség. Csak ajánlani tudjuk!

 

Őszibarackos panna cotta (kb. 4 pohárhoz)

Hozzávalók a krémhez:

  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 db citrom
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dkg zselatin

A gyümölcsszószhoz:

3 db őszibarack

2 evőkanál baracklekvár

1 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál cukor

1 teáskanál frissen facsart citromlé

A tejet és a tejszínt öntsd egy lábosba, majd keverd hozzá a vaníliás cukrot, porcukrot, és a frissen facsart citromlét. Ezután kis lángos kevergetve melegítsd forráspontig. Vedd le a tűzről és tedd bele a zselatint. Keverd tovább, míg szép krémes és csomómentes nem lesz, majd hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.

Eközben hámozd meg az őszibarackot, vedd ki a magját és kockázd fel. Szórd egy lábosba, add hozzá a cukrot, citromlevet, lekvárt és vaníliás cukrot, majd öntsd fel fél deci vízzel és az egészet forrald fel. A gyümölcsös krémet pépesítsd botmixerrel, majd ízlés szerint rétegezd poharakba a a tejszínes krémmel. Hagyd a hűtőben legalább négy órára, majd gyümölcsdarabokkal és egy kis mentával tálald.

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

Eu amo doces – avagy imádom az édességet

Következő állomásunk Portugália, ahol különböző desszertek széles választéka várja a látogatókat. A könnyű édességektől a ropogós sütiken át egészen a krémes, nehezebb süteményekig minden megtalálsz – csak győzz választani! A legfőbb alapanyag általában a tojás ( méghozzá sok esetben a sárgája) és a citrom, így a sütemények frissek, ropogósak és zamatosak. Itt járva megkóstoltuk a mostanában sok helyen feltűnő churrost és sonhos-t is, de szívünket leginkább a fővárosban található pastes de belém ragadta meg. A Lisszabon városában fellelhető süteménykülönlegességet a szerzeteseknek köszönhetjük, akik annak idején nem tudtak mit kezdeni a tojássárgájával, így megsütötték – egy kis cukorral és vaníliával, esetleg fahéjjal. A végeredmény fenomenális lett, így a kolostor melletti cukrászdát a mai napig számtalan turista látogatja.

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

A narancsvirág és fahéj illatának bódulatában

Bizony, bizony. Marokkóban is voltunk ezen a nyáron és nagy valószínűséggel nem ez volt az utolsó alkalom. Marrákes színpompás kavalkádja szinte az első pillanatban magával ragadott minket – az illatok, színek és hangok elképesztő keveredése nem mindennapi élmény. Hát még az édességek! A vörös város piacain számtalan sütemény várja a látogatókat és a választás sajnos nem egyszerű. Azt az egyet azért leszögeznénk, hogy aki nem szereti a nagyon édes dolgokat, annak Marokkó nem való. Az itteni édességek bizony nem viccelnek – nagy részük ragacsos, tömény és mézes. Épp ezért a sütemények mérete általában apró, hiszen sokat nem is lehetne belőlük megenni. A helyiek általában napközben, mentateához csipegetnek az édességekből. Kedvencünk a kaab el gzhal, vagy más néven a gazellaszarv, amely egy hagyományos marokkói sütemény – félhold alakú, mandulával töltött és szinte képtelenség nem beleszeretni. Ha igazán különlegeset szeretnél kóstolni, akkor a pastilla-t ajánljuk. A tradicionális kerek réteslapból készülő süteményt szinte csak cukrászdában készítik. A süteményt mézes mandulával és narancsvirággal ízesített tejjel rétegezik. Fenomenális.

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

Mediterrán falatozás

A közeli Horvátország szinte kötelező nyári célpont, hiszen sok családban hagyomány a horvát tengerparton nyaralni. A Földközi-tenger partján pihenve természetesen a legjobb a helyi, frissen fogott halakból és tenger gyümölcseiből falatozni, de ha véletlen valami desszertre vágynál, abból is akad egy pár. A horvátok szeretnek olajban sütni, így egyik kedvenc édességük az úgynevezett fritule, vagyis apró, viszonylag gyorsan kisüthető fánkocska. Tésztája likőrös vagy pálinkás ízesítésű, így nem kell bele plusz töltelék. Elég laktató, apró mérete révén viszont szinte képtelenség abbahagyni a csipegetést. Másik nagy kedvenc a tradicionális burek, melyet sósan és édesen is készítenek és szinte minden pékségben megkóstolható. Tölteléknek túrót használnak, így a süti leginkább a magyar réteshez hasonlítható. Dalmácia különlegességei pedig a mazsolás-likőrös kelt tésztából készülő pritula és a tejes-tojásos-karamellás rozsota.

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

Comments are closed.