Környezettudatos utazás

Romantikusan szálldogáló nejlonzacskó a szélben, műanyag poharak hosszú sora az utcákon, üres palackok a strandon… és még sorolhatnánk. Ez a látvány sajnos számos városban és vízparton mindennapos élmény, mely nemcsak elrettentő, de egyben szívszorító is. Borzasztó dolog belegondolni, mennyi szemetet termelünk nemcsak otthon, de turistaként is. Jelenlétünket hulladékkal (is) bizonyítjuk az adott helyen – nem lehetne másképp? Utánanéztünk, hogy lehetséges-e egyáltalán hulladékmentesen utazni, a válasz pedig: még szép! Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan változtathatod meg utazási szokásaidat úgy, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeld útközben.

Indulj útnak még ma és foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

 

Hulladék nélkül?

A probléma sajnos globális méretű, így sokan inkább úgy döntenek, hogy úgysem segíthetnek rajta. Pedig dehogynem! Néha az apró, egyéni megmozdulások képesek óriási változtatások végbevinni. Ha Te elkezded, jó példát mutatsz családodnak, barátaidnak és ismerőseidnek is. Idővel többen is belátják, hogy környezettudatosság és vele együtt a hulladékmentesség nem egy elrugaszkodott fogalom, melyet nem lehet normális életkörülmények között betartani. A zero waste (ang. hulladékmentesség) mozgalom megmutatta az évek során, hogy egy környezettudatosan élő család egy befőttesüvegnyire csökkentheti az egy évben termelt hulladék mennyiségét. Egy befőttesüveg! Hihetetlenül hangzik, ugye? Persze, mindezek mögött évek kemény munkája, próbálkozások és bukások állnak, de ahogy példa mutatja – lehetséges. Mi egyelőre apró lépéseket tettünk afelé, hogy utazásaink során minimálisra csökkentsük a szükségtelen hulladék termelését.

Indulj útnak még ma és foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

 

Vászontáska, mint hűséges barát

Teljesen mindegy, hogy a helyi zöldségest vagy szuvenírboltot látogatjuk meg – a lényeg, hogy mindig legyen nálunk egy vászontáska. Egyszerű megoldásnak tűnik, mégis nagyon hatékony! Ráadásul nem is annyira könnyű betartani. Számos áruház direkt tervez szebbnél-szebb, ízlésesen kialakított nejlonzacskót vagy műanyag táskát, melyet szinte nehéz otthagyni. De sajnos ott kell hagyni. Épp ezért érdemes olyan vászontáskát választani, mely egyrészt nem foglal sok helyet a táskádban, másrészt szeretsz ránézni – szép mintásat, vicces feliratosat vagy egyszerű, minimalista kialakításút. Ha igazán szépet szeretnél találni, érdemes megtekinteni a The Sorting Bags és a ProfiBag oldalát, ahol környezetbarát, praktikus és rendkívül bájos vászontáskák, zsákok és egyéb kiegészítők közt válogathatsz.

Indulj útnak még ma és foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

 

Elvitelre? Igen, köszönöm, a saját bögrémben!

Egyre több kisebb kávézó támogatja azokat a vásárlókat, akik a saját bögréjükkel érkeznek a reggeli kávéért, így nem kell (jobb esetben) papír vagy műanyag pohárba tölteni az elvitelre rendelt italt. Ilyen bögrét egyre több helyen vásárolhatsz, pl. a hulladékmentes.hu oldalán, ahol egyszerű és kacifántosabb bögrék közül válogathatsz. Ami a nappali vízbevitelt illeti, szintén lemondhatsz a műanyag palackokban árult ásványvízről – olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy kis hazánkban a csapvíz sok esetben legalább olyan jó minőségű, mint a palackozott, sőt! Sok esetben a palackozott vízbe a csomagolás során mikroanyagok is keveredhetnek, így a legbiztonságosabb megoldás az, ha beszerzel magadnak egy csinos fém kulacsot. Rozsdamentes, nem nehéz, ráadásul egyre több helyen gyönyörű mintásat is találhatsz. Mi történik az ilyen palackkal a repülőtéri ellenőrzés során? Elég, ha előtte megiszod a vizet vagy kiöntöd valahol – üresen szinte mindenhol felengedik a gépre. Ha még ez sem lenne elég, sok reptéren kijelölt csapok is vannak, ahol ingyen újratöltheted kulacsodat. Az ilyen repterek listáját többek közt itt találhatod.

Indulj útnak még ma és foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

 

Terülj, terülj asztalkám

Kisebb és nagyobb utazásaink során sokszor elvitelre rendelünk ételeket, melyeket később a reptéren, vagy útközben tervezünk elfogyasztani. Ilyenkor az éttermek automatikusan kiegészítik a becsomagolt fogást egy pár műanyag evőeszközzel, mondván, hogy majd szükségünk lehet rá. Pedig erre is van megoldás! Szerezz be magadnak egy saját evőeszközkészletet, mely kényelmesen elfér majd táskádban, így mindig kéznél lesz, ha épp szükséged lesz rá. Vihetsz magaddal otthonról vagy választhatsz mágneses verziót vagy bambuszból készültet is. Figyelj oda arra, hogy a kés ne legyen éles – így szinte biztos lehetsz benne, hogy a reptéren is gond nélkül átengednek az ellenőrzésen. Mi annyira hozzászoktunk a saját készletünkhöz, hogy sokszor hotelekben vagy gyorséttermekben is inkább a sajátunkat használjuk – hiszen biztosan lehetünk benne, hogy tiszta. Szendvicsek csomagolása esetén válaszd az ún. újraszalvétát vagy méhviaszos élelmiszercsomagolót, melyek környezetbarát anyagokból készültek és könnyedén tisztíthatók. (Kedvenceinket itt találod.) Érdemes felfigyelni a szívószálakra is, melyeket szép lassan leváltják a bambuszból, papírból és egyéb környezetkímélő anyagokból készült társaik. Ügyelj oda arra, hogy italodat szívószál nélkül rendeld,  ha pedig nagyon hozzá vagy szokva, szerezz be egy környezetbarát szívószálat.

Indulj útnak még ma és foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

 

Pakolás – újratervezés

A bőröndbe pakolva sokszor nejlonzacskóba bújtatjuk a cipőnket, utazásaink során pedig a szennyest is külön szedjük a még tiszta ruháktól. Gondoljuk át mégegyszer – kell az a zacskó? Nem feltétlen! Érdemes itt is a legegyszerűbb megoldást választani, ami egyértelműen a vászonzsák. Kicsit olyan, mint egy tornazsák, tehát rendkívül egyszerű és sokminden belefér, a cipőkön át egészen a szennyesig. Ha szeretnéd, akár saját magad is elkészítheted vagy vehetsz egy teljesen egyszerűt és saját mintát hímezhetsz rá. Nem foglal sok helyet, segít elrendezni a bőrönd tartalmát, ha pedig hazaérsz, egyszerűen bedobhatod a mosógépbe és voilá – nem használtál el egy darab nejlonzacskót sem. Egyszerű, ugye? Ilyen táskákért és hasonló zero waste kiegészítőkért érdemes megtekinteni a Shamo Bags kínálatát, ahol gyönyörű termékek közt válogathatunk.

Indulj útnak még ma és foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

 

Okostelefon okos opciói

A reptéren vagy vonatállomáson felsorakozó tömegben egyre kevesebb utas kezében látni papírra nyomtatott jegyeket, ami rendkívül pozitív látvány. Hiszen minek nyomtatnánk ki valami olyat, amit igazából csak egyszer használunk? A legtöbb utaztató cég manapság elektronikus formában (is) továbbítja a megvásárolt jegyet, így akár a telefon memóriájába is elmenthetjük azt, vagy a cég saját alkalmazásán belül is megnyithatjuk, amikor ellenőrzésre kerül a sor. Ugyanezt megtehetjük a térképekkel vagy útikönyvekkel is, főleg ha nem két hónapra, hanem csak egy hétvégére ruccanunk ki valahova várost nézni. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben utazós blogokon (például nálunk :)) sokkal érdekesebb információkra is bukkanhatunk, mint a hagyományos útikönyvekben.

Indulj útnak még ma és foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

 

Figyelj oda a csomagolásra!

Nagyobb bevásárlás esetén nézz bele kosaradba és számold meg, hány olyan terméket vettél le a polcokról, amely műanyagba van csomagolva. Sokat, ugye? Gondolkozz el rajta, mit vehetnél önmagában vagy papír csomagolásban! A zöldségek és gyümölcsök esetén válaszd azokat az élelmiszerboltokat vagy zöldségeseket, ahol kilóra veheted az árut és csomagolhatod a saját vászontáskádba. Pékáru esetén válaszd a papír csomagolást vagy vigyél magaddal méhviaszos zsákot, esetleg újraszalvétát. Ha nem tudod, hol találsz csomagolásmentes boltot, használd ezt az alkalmazást – tartózkodási helyet megadva megmutatja a hozzád legközelebb eső boltokat. Gondold újra vásárlási szokásaidat és váltsd le őket környezettudatosabbakra!

 

Ha szeretnél többet megtudni a zero waste életmóddal kapcsolatban, keresd fel a Zero Waste Magyarország oldalát, ahol számos hasznos tipp és érdekesség vár Rád.

Indulj útnak még ma és foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

 

Comments are closed.