Krakkó látnivalói – örökzöld kedvenceink

Az ősz beköszöntével egyre gyakrabban vágyunk hangulatos városokba, ahol bőven van látnivaló, nem kell sok időt utazással tölteni és egy pillanatra belekóstolhatunk egy idegen ország mindennapjaiba. Sokunk kedvencei közé tartozik Krakkó, Lengyelország egykori központja. Elővárosaival együtt lakosságának száma meghaladja az egymilliót. Nézd meg, mik Krakkó látnivalói, amelyek miatt mindenképpen érdemes autóba vagy buszra szállni! Bemutatjuk kedvenceinket, hogy Te is tudd, miért olyan népszerű Krakkó emberöltők óta!

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

A Mária-templom és a Posztócsarnok környéke – a Rynek

A Piactér az Óváros központi része: a XIII. század óta ez a város legnagyobb és legfontosabb tere. Volt itt tyúkpiac és sópiac, de a szén- és ólomkereskedelem központja, a halárusok és a pékek standjai is itt kaptak helyet. Középen található a város egyik legrégibb kőépítménye, a Posztócsarnok (Sukiennice), amely mai formáját többszöri átépítés után nyerte el. A napjainkban főként ajándéktárgyakat és népművészeti termékeket kínáló standokon kívül Festészeti és Szobrászati Múzeum, Várostörténeti Múzeum és egy híres kávézó, a Noworolski található itt, amelynek asztalai mellől érdemes szemlélődni és felvenni a krakkói életérzést. Szemben magasodik az asszimetrikus tornyú, fenséges Mária-templom (Kościół Mariacki). Varázslatos hangulatot kölcsönöz neki a 3 eredeti, középkori üvegablakon beáramló fény. A XV. századi, gótikus oltárt Wit Stwosz faragta. A bazilika jellegzetessége, hogy két tornya teljesen különbözik. Az északi, magasabbik, egyben őrtorony is volt – innen hangzik fel óránként a híres trombitaszó, amely hirtelen szakad félbe. A legenda szerint egy tatár támadás idején a riadót fújó trombitás torkát átfúrta egy ellenséges nyílvessző.

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

Egy vár, amelyet sárkány őríz

Az UNESCO Világörökségének részét képező Wawel történelmi kerülete a városnak. A piactértől tízperces sétára található domb tetején épült királyi vár mai formáját és stílusát többszöri átépítés után nyerte el. Gótikus, reneszánsz és barokk elemek harmonikus keverékét csodálhatod meg rajta. A látogatók megtekinthetik a királyi sírokat, nemzeti hősök emlékműveit, fegyvertárat és kincstárat, valamint a reprezentetív királyi termeket. A vár alatti dombon élt a legenda szerint egy sárkány. Kegyetlen pusztítást végzett a vidéken egészen addig, míg egy hősies cipészmester el nem látta a baját. Ha gyerekekkel érkezünk a folyópartra, mindenképpen érdemes megnézni a sárkányszobrot, amely öt percenként tűzet okád a járókelők fölé.

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

Hangulatos utcácskák Kazimierzen

A királyi palotától délkelet felé haladva hamar elérjük Kazimierz városrész bájos, macskaköves utcáit. A korábban különálló településen évszázadok óta zsidó lakosság élt, főleg kézművesek és művészek alakították a mai is meglevő utcaképet. A második világháborút kevesen élték túl, de számos műemlék megmaradt – főleg a szépen felújított zsinagógák és a lakóházak egy része. A zsidó múzeum a lengyel zsidóság történetét mutatja be közérthető formában. Napjainkban a kerület közkedvelt vendéglők, éttermek, kocsmák tucatjaival vonzza a krakkói fiatalokat és a külföldieket egyaránt, de számos kulturális rendezvény, fesztivál, kiállítás és előadás miatt is érdemes felkeresni az egyedülálló hangulatú utcákat. Ha láttad az Oscar-díjas Schindler listája című Spielberg-filmet, könnyen felfedezheted itt a filmben megismert helyszíneket.

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

Kościuszko-halom

Ha nem is vagy nagy történelemrajongó, azt mindenképpen kell tudnod, hogy Lengyelország története meglehetősen viharos volt. A porosz, Habsburg és orosz területek között fekvő országot a hatalmak többször felosztották maguk között, így nem csoda, hogy az államiságért küzdő hősöknek rendkívüli tisztelet járt. Ennek jegyében jött létre a Kościuszko-halom, amelyet a lakosság saját kezével hordott össze a nagy hazafi tiszteletére. A Zwierzyniec kerületben található, 34 méter magas emlékhalom nem csak elpusztíthatatlan és egyszerű, hanem remek kilátóhelyül is szolgál már csaknem kétszáz éve.

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

Wieliczka és Oświęcim (Aushwitz)

Ha Krakkó bebarangolása után van még két napod, a figyelmedbe ajánlok két rendívüli helyet. Azt hiszem, mindkettőt látni kell a életben legalább egyszer, és a legkönnyebben Krakkóból nyílik erre lehetőség. Wieliczka a sóbányájáról lett híres már a XIII. században. Kitermelés ma már nem folyik, de a látogatók a barlangrendszer egy részét bejárhatják. Jól kialakított útvonalakon, akár idegenvezetővel, évente több mint egymillió látogató csodálja meg a lélegzetelállító Kinga-kápolnát, a Wessel-tavat és a Szent Kereszt kápolnát. Légúti betegségben szenvedők számára kimondottan ajánlott!          A másik fontos, bár megrázó helyszín az Aushwitzi koncentrációs tábor, ahol becslések szerint több mint másfél millióan lelték halálukat az 1945. januárja előtti időszakban. A tábor területének nagy része látogatható, különböző nyelveken lehet idegenvezetést kérni. A nagy érdeklődésre való tekintettel mindenképpen érdemes a belépőjegyet előre megváltani. A látogatásra célszerű kb. 4 órát szánni, és ne felejtsd el azt sem, hogy az élmény nem gyerekeknek való.

Mindkét helyszín könnyen megközelíthető menetrendszerinti járattal a vasúti főpályaudvar mellől.

Foglalj szállást akár 70% kedvezménnyel!

Comments are closed.