Nyakunkon a levendulaszezon!

Forrás: ilovebalaton.hu

Június közepe, szikrázó napsütés és rekkenő hőség. A hegyoldalban szinte vágni lehet az intenzív, bódító levendulaillatot, a látvány pedig lélegzetelállító. Nem, nem a francia Provence-ról van szó – mindez kis hazánkban, a Balatonba nyúló félszigeten található. A nyár legszebb heteiben a Tihanyi-félsziget hegyoldala lilába öltözik és felejthetetlen pillanatokkal várja az arra tévedő látogatókat. Aki járt már az őslevendulásban, az egész biztosan visszavágyik, aki pedig még nem… annak jelen cikkünket ajánljuk. Reméljük, sikerül meggyőznünk arról, miért érdemes ellátogatni az idei Levendula Fesztiválra és Hetekre. Lássuk, mi is pontosan az illatosan kéklő virágok titka.

Balatoni nyár akár 70% kedvezménnyel >>

A tihanyi őslevendulásról

A félsziget hegyoldalában, a Csúcs-hegyen elterülő, közel harminc hektár nagyságú levendulamező Magyarország első ipari célú levendulaültetvénye. Az intenzíven illatozó növényt Bittera Gyula gyógynövényszakértő telepített be az 1920-as években. Az addig csak kolostorkertekből ismert növény szaporítóanyagát egyenesen Franciaországból hozták. Az eleinte kísérletnek induló tihanyi ültetvény óriási sikert aratott, ugyanis az itt termesztett levendula illóolaj tartalma magasabbnak bizonyult, mint az eredeti francia társaié. Ezen sikeren felbuzdulva közel száz hektár nagyságúra növelték az ültetvényt, azonban a kommunizmus alatt sajnos pusztulásnak indult – mindössze húsz hektárnyi levendulát hagytak meg, mely időközben elvadult. A levendula termesztése 1986-ban indult újra Zátonyi Zsigmond és Szilárd közreműködésével. Azóta a tihanyi levendulás reneszánszát éli, virágzáskor számtalan érdeklődő látogatja meg a gyönyörű hegyoldalt. A speciális éghajlatnak köszönhetően a növény tökéletes feltételek közt gyarapszik, így nem csoda, hogy az évek során a kéken virágzó levendula Tihany szimbólumává vált.

Balatoni nyár akár 70% kedvezménnyel >>

A levendula titka

A liláskéken virágzó növényt az emberiség már közel 2500 éve ismeri. Az ókorban tisztító tulajdonsága és intenzív illata miatt kedvelték mind a görögök, mind a rómaiak. A gyógynövényként kikiáltott levendula lazító, görcsoldó, fertőtlenítő és frissítő hatása miatt is ismert. A kínai orvoslás szerint könnyíti a szülés fáradalmait.

A Földközi-tenger mellékéről származó félcserje fűszernövényként is használt, főként a mediterrán konyhában. Virágát elsősorban édes ételek és hűsítő italok ízesítésére, míg leveleit karakteresebb húsos és gombás fogások fűszereként hasznosítják. Hazánkban leginkább kézműves fagylaltok, házi szörpök, sütemények, koktélok és limonádék ízesítésére használt. Egyesek szerint a forró nyári napokon akár egy rozéfröccsbe is tökéletesen illik.

Dédmamáink leginkább molylepkék ellen használták, apró vászonzsákokban tárolva, melyet a fiókok és szekrények mélyén rejtettek el. A növény intenzív illata révén a szúnyogok sem rajonganak érte. A néphagyomány szerint a gonosz szellemeket is távol tartja – ezt még nem teszteltük. Napjainkban azonban széleskörű alkalmazása van – kézműves krémek, olajok, parfümök, gyertyák és szappanok népszerű hozzávalója.

Balatoni nyár akár 70% kedvezménnyel >>

XIV. Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek

Tekintve, hogy a nyár gyakorlatilag már májusban megérkezett, idén a Szedd Magad! akció és a Levendula Hetek kezdete egybeesik. Mindkettő június 15-én reggel veszi kezdetét, a Szedd Magad! Pedig egészen június 22-ig eltart. A virágszedőket reggel 9-től várják a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának dolgozói, akik segítenek eligazodni az ültetvényen. A levendulaszedés előtt a helyszínen arató táskát kell venni, melynek ára 1500-2500 Ft/db között mozog. Ezen kívül a levendulaszedés teljesen ingyenes. További információ itt elérhető.

A XIV. Tihanyi Levendula Fesztivál azonban június 22-én veszi kezdetét és egészen július 1-jéig tart. Ezalatt a pár nap alatt színes programok széles választéka biztosítja a kellemes időtöltést. Koncertek, előadások, szervezett túrák a Balaton-felvidék legszebb tájain, idegenvezetett kirándulás az Öreg Levendulásba, valamint vásárok és kézműves kirakodóvásárok várják az érdeklődöket. Ha gyerekekkel érkezel, akkor sem kell aggódnod, ugyanis a hétvégén játszóházak, valamint speciális Mesekert várja a lurkókat, ahol kiskertészet, mesekirakó, rajzolófal, bábszínház, ládavasút és egyéb érdekes programok biztosítják a kellő izgalmakat. Ha több napra érkeznél, nézd meg a Balaton környékén található érdekes időtöltési lehetőségekről szóló cikkünket, melyben kifejezetten a családi kiruccanásokhoz válogattunk ki programokat.

Balatoni nyár akár 70% kedvezménnyel >>

Levendula a konyhádban

Ha már több csokornyi levendulát is sikerült összeszedned a tihanyi Szedd Magad! alatt, ajánlunk egy pár trükköt, mire használhatod fel a gyógynövényt. Természetes illatosítóként, moly- és szúnyogriasztóként is tökéletesen megfelel majd, itt most inkább a konyhai felhasználásra koncentrálnánk. Az italok- és ételek ízesítéséhez használt levendula lehet friss és szárított is, azonban ez utóbbit legfőképp sütemények tészájához, vagy dekorációs célokból alkalmazzák.

Édes ízvilágban a levendula sokrétű felhasználási lehetőségekkel kecsegtet – hozzáadhatjuk eper- illetve sárgabarack lekvárokhoz, szörpöt főzhetünk belőle, különböző sütemények tésztáját ízesíthetjük, vagy a gyerekek kedvenc édességeként is tálalhatjuk. Legyen az csokoládé, bonbon, vagy akár nyalóka és fagylalt, egy biztos; a siker garantált. Ha először kísérletezel levendulával a konyhában, azt ajánljuk, elsőre mértékkel használd, ugyanis a növény elég karakteres, intenzív ízt kölcsönöz. Ha már többször kipróbálod, tudni fogod, mennyi az optimális mennyiség.

Gyógynövényről lévén szó, készíthetsz belőle salátaöntetet, fűszerkeveréket (rozmaringgal és kakukkfűvel), vagy akár gyógyteát is. Ismert lazító, görcsoldó, fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatása révén remek választás a hagyományos tablettás gyógyszerek helyett.

Végül egyik kedvencünk receptjével kedveskednénk Neked. Tavaly nyáron egyik szerkesztőnk koszorúslányként egy olyan lakodalomban mulatozott, ahol a rosé fröccs mellé, alkoholmentes opció gyanánt hűsítő levendulaszörpöt lehetett szürcsölni. Mondanunk sem kell, szerelem volt első hörpintésre, úgyhogy szerkesztőnk gyorsan meg is tudakolta a titkos családi receptet, melyet most Veled is megosztunk. Íme, a csoda:

Hozzávalók:

  • Kb. 1 pohár szárított levendulavirág
  • 6 db biocitrom
  • 1 kg cukor

A citromot megmossuk, majd meghámozzuk – főként magára a gyümölcsre lesz szükség, így a fehér résztől is igyekszünk megszabadulni. Apróra vágjuk, majd 1l vízben puhára főzzük. Az így készült léből 1 kg cukor hozzáadásával sűrű szirupot főzünk. Ha kész, levesszük a tűzről és beleszórjuk a kb. 1 pohárnyi mosott, szárított levendulavirágot. Néhány órán át áztatjuk, egyszer-egyszer belekóstolva – az íz intenzitása a levendula virágában rejtőző illóolajtól függ, így érdemes figyelemmel kísérni, nehogy túl erős legyen. Ha meg vagyunk elégedve az ízzel, leszűrjük a virágokat, majd az egészet újra felforraljuk és üvegekbe töltjük. A tartósítószerek elkerülése végett száraz dunszt ajánlott.

Hideg vízzel vagy szódával és citrommal érdemes fogyasztani, úgy az igazán frissítő. Reméljük, Nálad is hasonló sikert arat! 🙂

 

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*