Olasz szigetek – filmimádóknak

Előfordult már Veled, hogy megnéztél egy filmet és a legszívesebben azonnal csomagoltál volna, hogy megérezd a forgatási helyszín valódi hangulatát? Hogy szinte érezted a tenger illatát, hallottad a kabócák ciripelését és láttad a narancsligetek színét, amikor egy olasz filmet néztél…  nézd meg, hova utaznak legszívesebben filmimádó szerkesztőink, ha épp magánjellegű pihenésre vágynak! Tarts velünk egy kis filmes utazásra!

Fedezd fel velünk Itáliát!

A műemlékek, a maffia és a remek konyha szigete – Szicília

A Földközi-tenger legnagyobb szigete az olasz csizma orrától nyugatra fekszik. Jellegzetes háromszög alakja megjelenik címerében, de számos képzőművészeti alkotáson is. Mi persze beszereztünk rögtön két edényalátétet gyönyörű, színes kerámiából, ami a kissé vicces háromkarú akármit ábrázolja… A mediterrán sziget már az első látogatásunkkor belopta magát a szívünkbe. Annyi a látnivaló, hogy hetekbe tart csak felületesen is bejárni a legfontosabbakat. Érdemes autót bérelni, mert 3-4 órán belül szinte bárhova eljuthatunk. Legszebb tájait, pl. Cefalut láthatjuk viszont egyik kedvenc filmünkben, a Házasságok rendezőjében, a sziget délkeleti csücskénél fekvő Siracusa (a kedvencem!) pedig a Malèna című tüzes-drámai produkciónak nyújt tökéletes hátteret. Persze nem csak a forgatási helyszíneket érdemes megnézni – ne hagyd ki az Etnát, amire nem túl nagy erőfeszítés árán felmászhatsz (mi gyerekkel a hátunkon tettük meg az utat – érdemes volt), a segestai görög színház romjait, Agrigento emlékeit és Catania csodás várát. Ha pedig türkizkék vízre, hófehér homokra és nyugalomra vágysz, válaszd a Trapani közelében megbúvó Sant Vito Lo Capo strandot. Nem fogod megbánni! Ez a partszakasz nincs tele turistával, főként a környékbeliek járnak oda kicsit kikapcsolódni és esküvői fotózásra – hiszen még egy tüzes tekintetű, helyi la sposa-nak sem árt, ha látványos háttér előtt pózol!

Fedezd fel velünk Itáliát!

Salve Ischia!

A Balatonfüreddel megegyező nagyságú sziget a Nápolyi-öböl északi részén található. Buja növényzete miatt sokszor Zöld Szigetnek is nevezik, ráadásul a vulkáni utóműködés eredményeképpen termálvízzel is büszkélkedhet. A legenda szerint ez a Szirének szigete, amely mellett hajózva Odüsszeusz engedett a csábításnak. A szigetet a 17. századig rengeteg kalóztámadás érte. Története során többször pusztított itt földrengés, de a sziget egyedülálló hangulata semmit sem változott. Magával ragadta Stendhal, Ibsen, Pablo Neruda és Truman Capote lelkét, és itt forgatták Elizabeth Taylor főszereplésével a Kleopátrát. Hogy mivel érdemes itt tölteni az időt? Július 7-ig szelfizhetsz a filmfesztiválra érkező sztárokkal, megcsodálhatod az egykor a kalózok ellen védő Aragóniai Várat, a római kori vízvezeték jó állapotban megmaradt részeit és lefotózhatod a jellegzetes, gomba alakú sziklát Fungo kikötőjében. Ha vacsorázni vagy koktélozni szeretnél valamelyik vendéglőben, vedd figyelembe, hogy a szigeten teljesen más időbeosztás szerint élnek, mint hazánkban: este 10 után éled fel város. Nézd csak, mi zajlik éppen most:

https://www.facebook.com/IschiaFilmFestival/videos/10155512682824479/

Az érzékek szigete, Capri

Aki Nápoly közelében jár, az szinte biztos, hogy tesz egy kitérőt Caprira. Ez a kis sziget akkora csak, mint Zugló fele, de turisztikai jelentősége óriási. Már az ókorban ismert üdülőkörzet volt. A környékbeli előkelőségek évszázadokon át azon versengtek, kinek van fényűzőbb nyaralója a szigeten. Legfőbb látnivalói a tengerből akár 140 méter magasra is kiálló sziklák és a híres Kék barlang, amelybe naponta több száz csónakon érkeznek az érdeklődők. A sziget Capri nevű városkájában forgatták fotósaink kedvencét, A megvetést a lenyűgöző Brigitte Bardot-val a főszerepben, de itt készült A bőr is, amelyre Marcello Mastroianni és Claudia Cardinale rajongói biztosan emlékeznek. A sziget számára a legnagyobb népszerűséget mégis a Sophia Loren – Clark Gable páros hozta, akik a Nápolyban kezdődött című filmben a nagyközönségnek is bemutatják nem csak a pizza hazájának tartott várost, hanem a mesés szigetet is. Érdemes áthajózni hát a Kék barlang közelébe, a szigeten pedig robogóval bejárni mindent. Ne feledkezz meg azonban arról, hogy a fejeden mindig legyen kalap/sapka/kendő, mert a dél-olasz nap nem csak vérpezsdítő, hanem szúró hatású is – mi legutóbb órákon át viseltük kínzó következményeit…

Fedezd fel velünk Itáliát!

 

 

Comments are closed.